Môj príbeh

Milujem maľbu horúcim voskom a som certifikovanou lektorkou tejto výtvarnej techniky. Pomáham ľuďom kreatívne tvoriť, objavovať  svet farieb a pochopiť ako prostredníctvom nich môžeme ovplyvňovať naše emócie a zlepšovať  si tak zdravie a každodenný život.

,, Je dôležité počúvať svoj vnútorný hlas, začať konať a ísť za niečím novým.“

Príbeh maľovaný horúcim voskom

Volám sa  Jana Bakičová a dnes nesnívam svoj život, dnes žijem svoje sny. Maľujem a tvorím s nadšením, s radosťou, s láskou a najmä farebne. Vediem tvorivé kurzy zamerané na výtvarnú techniku maľba horúcim voskom. Vo svete túto výtvarnú techniku poznáme pod názvom Enkaustika.

Vždy to tak nebolo…

V školskom veku som v kútiku srdca závidela svojim spolužiakom, ktorí vedeli kresliť. Uplynulo niekoľko desiatok rokov a ja sa venujem maľbe.

Obdobie hlbokej frustrácie a depresie.

Veľký zlom v mojom živote nastal pred dvoma rokmi, keď som prišla o zamestnanie. Mala som v tom období 51 rokov. Na úrade práce som bola evidovaná už rok. Ja, predtým veľmi aktívna žena, som ostala smutná. Začala som hľadať novú prácu. Reagovala som na mnohé ponuky. Chodila som na konkurzy, dostala som sa dokonca aj do užšieho, finálového kola výberového konania. No odpovede z konkurzov boli stále rovnaké: ,,Ďakujeme, no vybrali sme iného uchádzača.“ V jednom období doľahla na mňa frustrácia a dostala som sa do depresií. V noci som ťažko spávala a neustále som sa sama seba pýtala: ,,Prečo si neviem nájsť prácu?“

Dejú sa  udalosti, ktorým niekedy nerozumieme.

Počas jednej noci, keď som nevedela zaspať, začula som svoj vnútorný hlas. Hlas mi prikazoval: ,,Vstaň a choď ku počítaču!“ Telo vzdorovalo, nechcelo sa mu vstať z postele. Od únavy som na chvíľu zaspala. Vo sne sa mi hlas znova prihovoril: ,,Vstaň a choď ku počítaču!“ Zobudila som sa a pozrela na budík. Boli dve hodiny po polnoci. Lenivo som vstala, prešla zo spálne do obývacej izby a otvorila svoj notebook. Ani som nevedela prečo. Prezrela som si svoje emaily a profil na Facebooku. Vo chvíli, keď som zatvárala okno na Facebooku, zbadala som na obrazovke počítača cudzie slovo enkaustika.

Jedno slovo dokáže zmeniť život.

„Čo je to za slovo? Takéto nepoznám. Aký je jeho význam?“ kládla som si otázky a čoraz viac ma to začalo zaujímať. Napísala som slovo enkaustika do internetového vyhľadávača. Zistila som, že ide o maľbu horúcim voskom. ,,Zaujímavé,“ povedala som si a čítala ďalej.

Otvorila som stránku YouTube a po zadaní slova enkaustika som mala zrazu pred sebou veľké množstvo videí s touto tematikou. V tom momente som už vôbec nevnímala čas. Z noci sa stal biely deň. S úžasom som pozrela na nástenné hodiny, ukazovali desať minút po ôsmej hodine ráno. Vstala som zo stoličky a uvarila si kávu. Nasledujúci deň som presedela pred notebookom. Čítala som rôzne články, pozerala videá a všetko ostatné, čo akokoľvek súviselo s enkaustikou.

Na ďalší deň som sa to rozhodla vyskúšať. V garáži som našla starú žehličku a v šuplíku „voskovky“ po vnukovi. Vhodný papier zasa medzi darčekmi, ktoré som mala kúpené pre svojich blízkych pod vianočný stromček. Teoreticky naštudované informácie som tak mohla i prakticky skúsiť.

Nastala zmena v živote.

Bolo pár dni pred Vianocami. Nadšená novou záľubou, som prestala myslieť na depresie a znova som bola tá aktívna žena ako predtým. V krásnom slovíčku enkaustika som našla nové potešenie a radosť.

V obchode pre umelcov som si kúpila špeciálne potreby a začala som sa pomocou videí učiť. Maľovala som najprv len malé formáty a za pár dni som mala hotových niekoľko desiatok obrázkov. Všetky som rozdala a potešila veľa ľudí. Každým dňom som sa zdokonaľovala v tejto výtvarnej technike. Postupne som horúcim voskom maľovala aj na plátno, sololit, keramiku a iné podklady.

Jeden marcový deň som sa vybrala na nákupy do Košíc. Prechádzala som popri galérii a všimla som si plagát s pozvánkou na výstavu amatérskych umelcov. Vošla som dnu a zisťovala som ďalšie informácie. Po rozhovore s organizátorkou som sa rozhodla, že sa danej výstavy zúčastním. Prišla som domov a začala som premýšľať, akú tému spracujem. V polovici apríla som sa jedným dielom zúčastnila výstavy v krajskej galérii. Odozva sa dostavila, ľudom sa môj obraz páčil. Posilnená pozitívnym výsledkom svojho tvorenia, ďalej som maľovala a maľovala.

Zamyslenie.

Sedela som v kresle a premýšľala som nad tým, čo sa mi v živote za posledných niekoľko mesiacov zmenilo. Uvažovala som, či aktuálny stav je vrcholom toho, čoho som v tejto oblasti schopná, alebo existuje ešte niečo iné, nejaká iná méta, ktorú by som mohla dosiahnuť. Spomínala som na svoje enkaustické začiatky, ako som sa svojpomocne oboznamovala s týmto druhom umenia a postupne sa v ňom zdokonaľovala.

Prišla mi na um myšlienka, že toho o maľbe horúcim voskom viem už pomerne dosť a mohla by som to nejakým spôsobom využiť a posunúť svoje poznatky aj iným ľuďom. Sadla som k notebooku, na internete si vyhľadala lektorsky kurz enkaustiky. O pár dní som už cestovala vlakom do Bratislavy na lektorský kurz a po jeho úspešnom absolvovaní som sa stala certifikovanou lektorkou maľby horúcim voskom.

V tom istom čase som oslovila kultúrne stredisko v Kráľovskom Chlmci s požiadavkou vystaviť svoje diela v ich priestoroch. Moje obrazy ich zaujali. Po siedmich mesiacoch od svojich úplných enkaustických začiatkoch som mala vlastnú autorskú výstavu. Záujem o ňu bol veľký. Vystavovateľ mi navrhol hneď po ukončení výstavy v Kráľovskom Chlmci ďalšiu výstavu v Galérii národov v Pribeníku.

Keď žijeme svoj sen.

Celá šťastná som si myslela, že sa mi to sníva. Nesnívala som však, bola to realita! Čas postupne plynul. Naďalej som maľovala, organizovala som ukážky svojej tvorby. Realizovala som enkaustické tvorivé dielne v domoch pre seniorov a v umeleckých školách. Zúčastnila som sa rôznych jarmokov a učila maľbu horúcim voskom tých, kto o to prejavil záujem.

Dnes pomáham ľudom kreatívne tvoriť, objavovať svet farieb a pochopiť ako ich prostredníctvom môžeme ovplyvňovať naše emócie a zlepšovať si tak zdravie a každodenný život.

Od prvého dotyku s voskami ubehlo už skoro 8 rokov. Dávam príležitosť rozvinúť i iným aktivitám ako su technika Paverpol, fraktálna kresba či drevorezba.

Moje motto:
,, Je dôležité počúvať svoj vnútorný hlas, začať konať a ísť za niečím novým.“

IMG_2132

Môj príbeh pokračuje. Ďalšie pokračovanie mojej cesty si prečítajte tu>>

 

  1. Anna Vnuková píše:

    Dobrý deň , pani Janka, mám 62 rokov, doteraz som maľovala ako neprofesionálny výtvarník rôznymi technikami – olej, akryl, pastel, akvarel, uhlík, máme aj výstavy a zúčastňujeme sa súťaže – výtvarné spektrum. Jedného dňa , asi pred 1,5 mesiacom som zazrela na internete – ako aj Vy – slovo enkaustika, zaujalo ma to tak, že som si ihneď objednala potrebné prostriedky , ako i papier a vosky. Začala som každý večer maľovať a pritom som ďalšie poznatky študovala na internete. Vytvorila som zaujímavé obrázky – všelijaké rozmery, s ktorými som sa predstavila na regionálnej súťaži v máji t.r., kde som bola ocenená. Viem, o čom píšete, táto technika ma stále baví a priznám sa, že zanedbávam iné. Budem sledovať aj Vašu stránku, ja mám síce stránku na Facebooku, ale nemám tam svoje obrazy, možno neskôr,. Prajem Vám veľa úspechov.

    • Jana Bakičová píše:

      Dobrý deň pani Anna,

      ďakujem Vám za Váš príspevok.Enkaustika je úžasná.Gratulujem k získaniu ceny.Som rada,že na mojej stránke nachádzate pre seba motiváciu a inspiráciu ,
      Pekný deň praje
      Jana
      milovníčka maľby horúcim voskom

  2. Rozália Jardeková píše:

    Dobrý deň, Janka!
    Chcem aj ja napísať, ako som sa dostala k slovu „enkaustika“. Robím pedikúru a asi pred tromi rokmi ku mne zavítala jedna klientka, ktorá takéto obrazy maľuje. Pre zaujímavosť uvediem ešte tú skutočnosť, že ich maľuje ľavou rukou, lebo pravú nemá v takom stave, by mohla byť praváčka a mohla si touto rukou pomáhať. O to viac potom zaujme jej rozprávanie, čím sa zaoberá, čo je jej koníčkom. Dlho som sa učila to slovo vyslovovať, ale teraz mi to už ide. Páči sa mi na práci s voskom to, že nikdy nevieme čo uvidíme, keď zdvihneme žehličku. A preto musíme pracovať so svojou fantáziou. Niekedy máme predstavu o čom ten obraz bude, ale výsledok nás vždy prekvapí. A to na tejto technike najviac priťahuje. Chcela som nazrieť do tajov tejto techniky a preto som si objednala Vaše video. Bola som prekvapená, že na taký malý formát ako je A6, ste stále prikladaním žehličky buď upravovala tvary, alebo pridávala aj nové farby. Obraz potom pôsobí plasticky, má svoju hĺbku, myšlienku. Dobre sa na neho pozerá – vskutku relaxačne. Často pôsobí na mňa ako morský svet.
    Ja som bola nezamestnaná 7 rokov. Navštevovala som veľa rekvalifikačných kurzov z rôznych oblastí – počítačové aj starostlivosť o ľudské telo. Nakoniec som aj zakotvila pri tomto novom remesle. Vo svojom voľnom čase vyrábam handmade vecičky rôznymi technikami. Naposledy som vyrobila 11 textilných knižiek pre malé deti. Mám svoju stránku – galériu – aj na facebooku. Zistila som, že sa objavili ako módna novinka omaľovánky pre dospelých. Tiež to môže byť krásne relaxačné – pri počúvaní hudby napríklad.
    Vďaka za Vás vzácny čas – želám veľa šťastných dní v Novom roku 2016 – svetlana.bel

    • Jana Bakičová píše:

      Dobrý deň pani Rozália,
      ďakujem za vaše úprimne slová.Je dobre,keď sa venujeme tomu, čo nás baví.Mňa enkaustika chytila za srdce a niekedy som sama sebou prekvapená, čo všetko dokážem. Stále sa učím a rada sa učím. I v mojom veku idem s dobou a nachádzam nové príležitosti vo svojom živote. Prajem vám pekné chvíle pri tvorení. Pod stromček som dostala maľovanku pre dospelých. Z východu pozdravuje Jana

  3. Ludmila Geherová píše:

    Zdravím Vás paní Jano,
    Přišla jsem k malování enkaustikou náhodou a to když jsem byla v létě v lázních. Moje spolubydlící měla s sebou nootbuk, na kterém mi ukázala svou tvorbu. Ihned mne to chytlo. Po příjezdu z lázní jsem si obstarala vše, co k malování voskem patří. Je to ten nejlepší relax jaký znám. Při malování zapomenu na starosti, zapomenu i uvařit-hlad počká a vůbec nevím co se kolem děje. Když se mi podaří nějaký krásný obrázek, mám po celý zbytek dne vinikající náladu. Obdarovávám své známé mými výtvory. Že dávám obrázky zdarma mne netíží. Udělat někomu radost je důležitější než peníze. Jen by mne zajímalo, co znamená, když někdo maluje americkou enkaustikou. Mockrát jsem to slyšela, ale nevím o co jde a jak se to maluje.
    Jsem ráda, že jsem Vás poznala přes knihu. Moc Vás obdivuji co jste dokázala a stále dokazujete. Přeji Vám hodně tvůrčí fantazie. Zdraví Vás Lidka..

    • Jana Bakičová píše:

      Zdravím pani Lidka,
      teším sa, že je tu ďalšia žienka, ktorej sa enkaustika prilepila sekundovým lepidlom k srdcu a nedá sa odlepiť. Maľovanie horúcim voskom mení i tú najhoršiu náladu k lepšiemu.Výhodou enkaustických obrazov je predsa, ak sa nám to nepáči prejdeme žehličkou a môžeme tvoriť nové témy.Na otázku:,,Čo je americká enkaustika´´ vám odpoviem toto: Na tvorbu americkej enkaustiky sa používajú iné vosky a to vosky s vyšším obsahom živice. Podklad je drevo ,keramika, sklo.Tu sa pracuje s rozpustenými voskami,ktoré sa roztápajú na špeciálnej ohrievacej doske v miskách a vosky nanášame štetcami na podklad. Na dokončenie a tvorenie sa používa teplovzdušná pištoľ alebo plynový horák. Aj tejto téme sa budem venovať a dám vám informácie aj o tejto enkaustike. Srdečný pozdrav z východu Slovenska posiela Jana

  4. Tomas píše:

    Velmi pekne napisane a skutocne krasne obrazky. Ja som prisiel k enkaustike dnes o pol jednej rano, ked som si otvoril Vasu stranku.

    Zelam vsetko dobre,

    Tomas

  5. Peter píše:

    Ahoj.
    Vidím, že po jaskyniarstve a reklame si našla nový zmysel života. Tie obrázky sú veľmi pekné.

    Darí sa ti i v osobnom živote??

  6. Draga Jana! Pratim tvoje stranice, slike, videa i oduševljena sam enkaustikom. Ja ponekad nešto nacrtam i učim se. Vrlo rado bi došla u Košice na tečaj kod tebe, ali mi je daleko, a osim toga ne znam ni jezik. Žao mi je zbog toga, puno….Puno pozdrava iz Makarske.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budem používať iba pre účely spracovania tohoto komentára Ochrana osobných údajov

enkaustika Bakicova
Bakicova enkaustika